Login
 
   
Pretraživanje
   
   

 
  Industrija > DRVNA INDUSTRIJA > Drvo i drvni proizvodi >  
 
DUD trgovina d.o.o.
drvena građa, gazišta, rukohvati, ograde, lamperija, brodski pod
 
 
Djelatnost

* Drvena gazišta svih vrsta
* Drveni rukohvati i ograde
* Lamperija
* Brodski pod
* Drvene krovne konstrukcije
* Izolacijski materijali
* Stolarska roba
* Poluoblice

-->> Stručni savjeti

 

Naziv poslovnog subjekta

DUD trgovina d.o.o.
MB
Županija
Primorsko-goranska
Grad
Kastav
Adresa
Trinajstići bb
Poštanski broj
51215
Telefon
051/274-489
Fax
051/274-035
Kontakt osoba
Tanasije Mandarić
E-mail
dud-trgovina@vip.hr
Internet adresa
www.kastav.info/dud
O nama
Drvo se ubraja u najomiljenije i najljepše građevinske materijale - pod pretpostavkom da se stručno ugradi, ispravno zaštiti od utjecaja okoliša i štetočina te redovito održava.

Koliko se drvo može oduprijeti zubu vremena, ovisi o klasi, vrsti i ispravnoj primjeni. Tako zaštita drva počinje već pri odabiru materijala. Znanstveno istraživanje drva već je dokazalo da kod gotovo svih klasa od 20 postotaka vlage pa naviše postoje uvjeti za rast organizama koji štete drvu, kao npr. gljivica ili truljenje. U takvim slučajevima kod kojih se uvijek prekoračuje ova vrijednost preporučuje se zaštita na bazi supstanci koje suzbijaju gljivice.

Ono počinje podmuklo u unutrašnjosti, izvana drvo, naprotiv, izgleda zdravo i stabilno. Pored ovih organizama koji uništavaju drvo postoje i takvi čije javljanje samo po sebi ne donosi nikakvo ugrožavanje u građevinsko-tehničkom smislu, ali ugrožavaju optičku kvalitetu drva. U njih spadaju gljivice koje oboje drvo, kao što su plave gljivice i gljivice plijesan. Bez obzira na njihov po zdravlje štetan utjecaj plijesan može razgraditi lakove i boje koje štite drvo i tako ga indirektno ugroziti. Napad insekata može se javiti već kod vrijednosti vlage ispod deset postotaka. Najčešće su životinjske štetočine kućna strizibuba i kuckar (mrtvačka ura), čije se ličinke u narodu nazivaju "drveni crvi".

Kućna strizibuba naročito na krovištu pričinjava velike štete. Insekt napada meki dio drva ili igličasto drveće, stoga se na nosivim i stršećim elementima treba provesti konstruktivna i dodatno preventivna kemijska zaštita drva.

Spriječiti napad insekata

Brižljivo pokrivanje sprječava prodiranje vlage, a time i napad gljivica. Ako nisu dovoljni niti odabir vrste drva niti konstruktivne zaštitne mjere, mora se koristiti dodatna preventivna kemijska zaštita. Kod korištenja premaza prednost treba dati svjetlijim varijantama, jer tamni premazi utječu na višu površinsku temperaturu drva.

Jače zagrijavanje tamnih materijala može imati za posljedicu pojačano stvaranje napuklina te kod igličastog drveća dodatno dovesti do izbijanja smole. Stoga treba redovito obnavljati premaze (poštivati upute proizvođača), budući da sredstvo za zaštitu drva može prodrijeti samo nekoliko milimetara, tako da su napukline od sušenja koje bi se mogle kasnije pojaviti potpuno nezaštićene.
Isto tako, već impregnirani isporučeni drveni elementi moraju se nakon montaže, npr. na mjestima koja se režu, naknadno obraditi, inače u svježa nezaštićena mjesta kućna strizibuba može položiti svoja jaja.

Insekti i drvo
Različite vrste insekata zahtijevaju različite uvjete koji su im potrebni kako bi uspješno napali drvo. Među insektima postoje takve štetočine koje napadaju samo svježu drvenu masu, druge pak vrste trebaju suhu drvenu podlogu kako bi se nesmetano razmnožile i krenule u napad.

Kad govorimo o napadu insekata onda govorimo o uništavanju drveta od strane larvi koje insekti proizvode – larve se naime razvijaju u unutarnjim prostorima drveta, hrane se okolnom drvenom supstancom i gnijezde se u njoj. Na taj način drvena supstanca gubi svoju čvrstoću i postaje puna rupica, a i sam vizualni izgled drveta nakon završetka razvojnog ciklusa letećih insekata izgleda optički potpuno ruinirano.

S obzirom na mjesto primjene drvo je izloženo različitim organizmima koji ga napadaju pa se stoga i preventivne mjere zaštite drveta definiraju s obzirom na činjenicu gdje će se i za što drvo koristiti.


Proizvodi i usluge

Reference

"DUD trgovina d.o.o." se nalazi u ovim kategorijama
- Završni radovi
- Građevinski materijali
- Drvo i drvni proizvodi